19.5.11

20XX

1. (YAKIN ZAMAN)
Tungar Dudu, ASTRO CAN CARAVAN, Finlandiya, 2005.
2. (YAKIN ZAMAN)
The Scale of Anubis, ASTRO CAN CARAVAN, Finlandiya, 2005.
3. (YAKIN ZAMAN)
Harmony, BEARDFISH, İsveç, 2007.
4. (ESKİ)
Dislocated Day, PORCUPINE TREE, İngiltere, 1995.
5. (YAKIN ZAMAN)
Everywhere, CAROLINE HENDERSON, Danimarka, 2008.
6. (ESKİ)
Anonymus, ERIK TRUFFAZ, İsviçre, 2007.
7. (ŞU ARALAR)
Film Blues, NOSTALGIA 77, İngiltere, 2009.
8. (ŞU ARALAR)
Aquelarre Satiri Sarnaz, AKINETON RETARD, Şili, 1999.
9. (ESKİ)
P.I.G., CONTEMPORARY NOISE QUINTET, Polonya, 2007.





Progressive Rock, 1970'ler; o anlaşıldı. Da, başka bi şey dinlenmez, sevilmez mi, güncel bişeyler mesela? Olma mı. Güzel bi zamane ismi bulup takip etmek, yeni albümleriyle heyecanlanmak, en güzeli de, denk getirip gidip sahnede görmek, bunlar pek leziz şeyler. O halde bu sefer 2000ler civarındayız. 

Güncel işlerin daha heyecan verici olanları daha yoğun olarak jazz dünyasında olup bitiyor. Önceki yazılarda progressive ahalisini genel olarak övmek için söylenen şeylere yakın olan dünya, rock müzikten ziyade orası şu ara. Rock dünyasından da çok sevdiğim bir iki şey çıkıyor zaman zaman, ama bunlar da, neredeyse istisnasız, 1970'lere yaptıkları atıfla çekiyor dikkatimi. Kafaları çok karışmadan önce Mars Volta öyle heyecanlandırmıştı beni, Porcupine Tree, netekim benzer, şu aralar da Beardfish var müzik listemde o kadroda. Burdaki şarkıları aslında grubu temsil etmek için en iyi seçim olmayabilir, giriş bölümü hariç, şarkının yapısı oldukça standart. Ama pek güzel, pek tatlı çalıyorlar, Hammond, gitar, hepsi pek tadında. Hammond solosu hele. Keşke daha çok insan böyle çalsa. 

Diğerleri Jazz aleminin köşe bucağından yakın zaman içinde karşıma çıkmış isimler. C. Henderson'u The Hague Jazz'da dinlemiştim ilk kez, gece 02.30 gibi başlamıştı, rüya gibiydi (pek çok anlamda). Truffaz'ın konserinden çıkmıştım, eve dönmeden önce en son hangi sahneye bakayım derken sesine takılıp kalmıştım, treni kaçırttı. Truffaz'ı zaten yıllar önce ODTÜ'de İlhan Erşahin'in yanında dinlediğimden beri takip ediyorum. Nostalgia 77'ın her işini sevmiyorum, bu albüm çok hoş. Ve Astro Can Caravan nefis. Zaten bi jazz grubunun isminde iki iyi prog grubun adı geçiyorsa hemen ilgiyi gıdıklıyor (var mı böyle bir atıf bilmem ama). 

2 yorum:

  1. ya abi niye soylemiyosun DUWO da kaldigini vede north sea ortaminda sallandigini hayret biseysin hakkat.... Butun quantum mekanigine gicigim lan, boyle wave function olmaz olsun.

    YanıtlaSil
  2. Bir de Shibusashirazu Orchestra hakkinda dusuncelerinizi almak isterim bir ara.

    YanıtlaSil